018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Prijem za predstavnike romske organizacije

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Gradska vlast će se kao i do sada truditi da Romska populacija bude potpuno integrisana u društvo, rekao je predsednik Skupštine grada prof. dr Mile Ilić, tokom prijema za predstavnike „Ponosa“ – Centra za afirmativnu edukaciju i socijalnu integraciju Roma, kojeg je organizovao povodom Svetskog dana ove manjine.

Najveći problemi Roma u Srbiji jesu loši uslovi stanovanja, nizak nivo obrazovanja, nedovoljna briga o sopstvenom zdravlju, a situacija je komplikovana i činjenicom da i mnogobrojna Udruženja Roma ne sarađuju u dovoljnoj meri na ostvarivanju zajedničkih interesa.

Jedno od Udruženja koje već 15 godina daje odlične rezultate u edukaciji te manjine u Nišu jeste Centar za afirmativnu edukaciju i socijalnu integraciju Roma „Ponos“.

Predsednik Skupstine Grada prof. dr Mile Ilić je za afirmaciju Romske etničke zajednice ove godine dobio zahvalnicu Saveta Roma Srbije. On je tokom susreta sa predstavnicima „Ponosa“ naglasio da su Romi ravnopravni sa ostalim žiteljima Grada Niša i da imaju podršku lokalne samouprave.

Roma u Srbiji ima više od 147.000, dok je u Nišu 30.000. Svetski dan ove manjine ustanovljen je na Prvom svetkom kongresu Roma, održanom u Londonu 1971. godine, kada je za romsku himnu proglasena pesma „Đelem, đelem“‘ i zastava sa točkom kao centralnim simbolom.

Povezane vesti