018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Prijem za najbolje matematičare (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Za učenike Gimnazije “Svetozar Marković“, osvajače zlatne i srebrne medalje na nedavno održanoj matematičkoj olimpijadi u Kejptaunu, organizovan je prijem u Gradskoj kući. Tom prilikom gradonačelnik prof.dr Zoran Perišić je rekao da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi ova škola, zbog postignutih rezultata, dobila status škole od nacionalnog značaja.

Zlatna medalja Žarka Ranđelovića i srebrna Anđele Šarković iz Gimnazije „Svetozar Marković“ imaju mnogo veću vrednost, jer su se pripremali u težim uslovima, u odnosu na deo tima iz beogradske Matematičke gimnazije, koji zbog toga što su đaci škole od nacionalnog značaja dobijaju veća sredstva za stručne vežbe i takmičenja, istakla je direktorka ove niške gimnazije Olga Dragojlović.

S obzirom na to da su učenici Gimnazije „Svetozar Marković“, u više navrata donosili medalje sa renomiranih takmičenjima, profesori traže pomoć gradonačelnika, kako bi i gimnazija dobila status škole od nacionalnog značaja.

U Kejptaunu, Žarko Ranđelović je drugi put doneo zlatnu medalju sa matematičke olimpijade. Svoje školovanje, zahvaljujući stipendiji, nastaviće van Srbije.

Velika je verovatnoća da će se školovati u inostransvu i osvajačica srebrne medalje Anđela Šarković, koja, kao i Žarko, zahvaljuje profesorima na višegodisnjem entuzijazmu.

Grad Niš je u ovoj godini za talenetovane đake izdvojio trideset miliona dinara, ali zakonskog osnova, kao ni novca, nema za finansiranje odlaska učenika na međunarodna takmičenja, kao i za eventualno konkurisanje za nastavak školovanja na nekom od stranih univerzita.

Povezane vesti