018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Prijem za dame u Gradskoj kući

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Dan žena, 8. mart, trebalo bi iskoristiti za odavanje priznanja ekonomskim, političkim i društvenim dostignućima žena, ali bi to trebalo činiti i ostalim danima u godini, rekao je gradonačelnik Niša, prof. dr Zoran Perišić, koji je priredio prijem za dame iz Niša koje se bave specifičnim zanimanjima i tako daju doprinos razvoju i bezbednosti Grada.

Dan žena ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena socijalista, 8. marta 1910. godine u Kopenhagenu, na inicijativu Nemice Klare Cetkin, tadašnje liderke ženskog radničkog pokreta. U vreme kada se poslovi i dalje dele na muške i ženske, neke žene ruše stereotipe i bave se specifičnim zanimanjima. Njih je, povodom Dana žena, primio prvi čovek Grada.

Gradonačelnik je istakao da su žene koje rade u Vojsci, Policiji, komunalnim i gradskim službama, pružaju pomoć ili se bave ekstremnim sportovima, simbol borbe koja traje godinama.

A povodom Dana žena, prof. dr Zoran Perišić organizovao je i druženje sa novinarkama, koje izveštavaju o aktivnostima Gradske kuće, ističući da je upravo novinarstvo jedno od najopasnijih i najdinamičnijih zanimanja. U Srbiji, Dan žena obeležava se od 1914. godine, a Ujedinjene nacije su 8. mart zvanično proglasile Danom žena 1975. godine

Povezane vesti