018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Prijavljivanje za besplatne udžbenike do 24. marta

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Ministarstvo prosvete je zbog velikog interesovanja roditelja i staratelja produžilo rok za prijavljivanje za besplatne udžbenike do utorka, 24. marta.
Roditelji ili staratelji učenika od drugog do osmog razreda mogu se prijaviti u školi, u okviru projekta „Besplatni udžbenici za školsku 2015/16. godinu“, dok se prijavljivanje budućih prvaka obavlja prilikom upisa u školu.
Škole su u obavezi da nadležnim školskim upravama dostave listu prijavljenih učenika do 30. marta, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu prosvete i navedeno da će prijavne obrasce i dokumentaciju škole čuvati u svojoj arhivi.
Prvobitni rok za prijavu za besplatne udžbenike ističe sutra, a pomoćnica ministra prosvete Zorana Lužanin ranije je Tanjugu rekla da je u ovogodišnjem budžetu za nabavku besplatnih udžbenika odvojeno više od 600 miliona dinara, što je isti iznos kao lane, ali je napomenula da ta sredstva nažalost nisu dovoljna da „pokriju“ komplet udžbenika za svakog osnovca.
Procenjeno je da će za tu vrstu pomoći u budžetu biti novca za četvrtinu učeničke populacije, a Ministarstvo je odlučilo da ključni kriterijum u ostvarivanju projekta bude socijalni odnosno materijalni status porodice učenika.
Za razliku od prethodnog projekta, besplatne udžbenike đaci će dobijati u trajno vlasništvo i ta pomoć neće biti, kao ranije, samo za tri predmeta u prva četiri razreda, nego je određen iznos po učeniku za koji mogu da se nabavljaju takvi udžbenici.
To znači da će na primer, đaci sedmih i osmih razreda, iz najugroženijih porodica, dobiti pomoć od 8.000 dinara kako bi iz kompleta koji koriste odabrali udžbenike koje će im Ministarstvo nabaviti u tom iznosu.
Prema odgovarajućoj skali, za udžbenike prva četiri razreda pomoć iznosi 4.000 dinara, za peti i šesti razred 6.000 dinara dok će oni učenici koji budu u drugoj grupi na listi dobiti polovinu iznosa pomoći namenjene najugroženijima.
Pomoć mogu dobiti porodice u kojima ni jedan roditelj ne radi, u kojima je jedan zaposlen ili oba rade, ali su im mala primanja kao i veći deo samohranih roditeljia.
Prilikom rangiranja za dodelu besplatnih udžbenika određen broj poena dobijaće se i prema broju dece u porodici.

Tanjug 12.03.2015 15:15
Foto Tanjug, M. Jelesijevic, ilustracija