018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Prijave za besplatne uređaje za digitalni prijem televizijskog signala do 31.januara (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Srbija će do juna 2015. godine preći na digitalno emitovanje televizijskog signala, a najsiromašnijima država će pomoći u obezbeđivanju uređaja koji je potreban za prijem digitalnog signala. Iz Centra za socijalni rad pozivaju socijalno-ugrožene građane da do 31. januara podnesu prijavu i neophodnu dokumentaciju ovoj ustanovi kako bi se prijavili za besplatno dobijanje opreme za digitalizaciju.
Oko 38 odsto stanovništva Srbije gleda televiziju preko sobne ili krovne antene. Da bi i nakon maja mogli da prate televizijski program, neophodno je da imaju takozvane “set-top-boks“ odnosno uređaje koji će omogućiti prijem digitalnog signala. Oni se mogu kupiti u prodavnicama tehničke opreme, a najjeftiniji koštaju oko 2.000 dinara. Socijalno-uroženi građani iz četiri kategorije ovaj uređaj mogu dobiti besplatno ukoliko do 31. januara podnesu prijavu i potrebnu dokumentaciju Centru za socijani rad ili filijali Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja u zavisnosti od kategorije kojoj pripadaju.
Besplatni uređaji za digitalni prijem televizijskog signala biće dostavljeni na kućnu adresu prijavljenih građana. Do sada je prijave Centru za socijalni rad podnelo preko 1.000 socijalno-ugroženih Nišlija.
Procedura priključenja set-top-boksa je veoma jednostavna i ne zahteva angažovanje majstora, jer se uz svaki kupljeni uređaj dobija uputstvo za njegovo instaliranje i korišćenje. Za prijem digitalne slike potrebno je ispuniti neki od tri uslova a to su da imate
Inače, digitalizacija će omogućiti kvalitetniju sliku i zvuk, kao i brojne mogućnosti u izboru kanala. Rok za prelazak na digitalno emitovanje televizijskog signala u Srbiji je jun 2015.