018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Preventivni pregledi i u niškim selima

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

O zdravlju na seoskom području u Nišu brinuće se kao i u gradu. U narednom periodu biće formirano desetak mobilnih ekipa lekara i medicinskog osoblja koje će obilaziti stanovnike 44 sela u okolini, u kojima nema lekara.

Direktor Doma zdravlja prof. dr Milorad Jerkan za NTV kaže da se ova aktivnost sprovodi u dogovoru sa gradonačelnikom Niša, a da će prioritet imati sredine koje nemaju ambulantu, kao i staračka domaćinstva sa nepokretnim bolesnicima.

Jedna ekipa, predvođena direktorom Jerkanom, danas je obišla selo Kravlje.

Pored preventivnih pregleda, mobilna ekipa Doma zdravlja obići će i staračka domaćinstva sa nepokretnim bolesnicima u selima Kravlje i Miljkovac. U planu je formiranje posebnog registra koji će obuhvatiti sva niška sela sa porodicama koje imaju nepokretne ili slabopokretne bolesnike.

Organizovanjem preventivnih pregleda na seoskom području lekari niškog Doma zdravlja, približavaju se pacijentima, pre svega onima koji žive u sredinama koje nemaju zdravstvenu ambulantu. Žitelji sela Kravlje pomoć lekara mogu da potraže u susednom Velepolju. Za specijalističke preglede moraju da putuju 27 kilometara, do lekara u niškom Domu zdravlja ili Kliničkom centru.

Organizovanje kvalitetnije zdravstvene zaštite na seoskom području, pored potrebe za materijalnim sredstavima, podrazumeva i potrebu za novim radnim mestima i upošljavanjem mladog lekarskog kadra, kaže direktor Jerkan.

Povezane vesti