018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Prevencijom protiv karcinoma (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Preduzimanjem mera prevencije može se smanjiti mogućnost oboljevanja od karcinoma za oko 80 odsto, pa su preventivi i posvećene aktivnosti u okviru obeležavanja meseca borbe protiv raka, kažu u niskom Institutu za javno zdravlje.

Rast broja obolelih od karcionoma povećan je poslednjih godina i u Srbiji. U našoj zemlji godišnje oboli oko 38.000 ljudi, a više od polovine umire od svih vrsta karcinoma. I na teritroji Nišavskog okruga su podaci slični.

U 2012, prema podacima Instituta za javno zdravlje, zabeleženo je 1800 slučajeva karcinoma. Muškarci najčešće oboljevaju od karcinoma pluća, debelog creva i prostate, a žene od raka dojke, debelog creva i grlića materice.

Zbog kasnog otkrivanja karcinoma i manje mogućnosti za izlečenje u kasnom stadijumu, smrtnost u našoj zemlji je znatno veća nego u Evropi.

Stručnjaci podsećaju da oko dve trećine svih malignih tumora nastaje pod uticajem faktora rizika na koje se može delovati, što pruža dovoljno prostora i mogućnosti za prevenciju – borbu protiv ovih bolesti. Takođe u okviru programa prevencije, od 2012. godine u Domu zdravlja obavljaju se i skrining programi .

I u svetu raste broj obolelih od raka. Procene su da je prošle godine širom sveta umrlo oko osam miliona ljudi od karcinoma, a da će 2035. oko dvadeset pet miliona oboleti od nekog malignog oboljenja. Većina karcionoma povezana je sa nekim od faktora rizika, kao što su nepravilna ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti, pušenje i stres. Zato stručnjaci preporučuju isključivanje faktora rizika i redovnu kontrolu, jer se u tom slučaju rizik od oboljevanja smanjuje za 80 odsto.

)

Povezane vesti