018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Prevencija sprečava poplave (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Pravovremena priprema i preventivni radovi na rečnim vodotokovima sprečili bi poplave u više od pedeset odsto slučajeva, kažu stručnjaci, osvrćući se na aktuelne vanredne situacije i poplave koje su poslednjih dana zadesile Srbiju. U niškom vodoprivrednom preduzeću “Erozija” kažu da su upravo prevencijom, i radovima koji su izvođeni u letnjem periodu, na široj teritoriji Niša već sanirali nekoliko kritičnih tačaka, gde sada voda teče nesmetano, i nema opasnosti od izlivanja.

Ovo zemljište, objekti i celokupna mehanizacija su u zimu 2012. godine nekoliko dana bili pod vodom. Izlivanje Kutinske reke, i bujične poplave koje su plavile Lazarevo selo, prema rečima ljudi koji ovde žive, dešavale su se i prečesto. Taj problem je, prošle godine rešen. U niškom vodoprivrednom preduzeću „Erozija“ kažu da je rečno korito prošireno i očišćeno, i da tu sada izlivanja neće biti. Na takav način bi, kažu, trebalo da budu sanirane i ostale kritične tačke.

Kao pozitivan primer pravovremene reakcije Marković navodi i opštinu Gadžin Han, ali samo deo koji je rađen. Delovi teritoriji ove opštine nadomak Niša koje su do juče bile poplavljene sada se suše, ali je, kako kaže direktor erozije, ovo bila ponovna opomena prirode.

Iako svake godine u zimskom periodu, ili sa prvim prolećnim danima vodostaji rastu, i na mnogim mestima reke plave domaćinstva i poljoprivredna gazdinstva, opširnija studija o saniranju vodotokova i praktične popravke još uvek se ne obavljaju na vreme, što prema rečima stručnjaka, trenutna vanredna situacija u većini gradova u Srbiji i dokazuje.

Povezane vesti