018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Prevencija respiratornih bolesti kod dece (VIDEO)

Komentari: isključeni

Prevencija respiratornih bolesti kod dece, naziv je akcije kojom je niški Dom zdravlja, danas, obeležio Svetski dan borbe protiv ovih oboljenja. Osim pregleda dece, za roditelje su organizovana i predavanja kako bi se upoznali sa simptomima i uzrocima ovih bolesti, a pre svega astme koja je u porastu.

Sve više je dece koja boluju od astme i zato su neophodni preventivni pregledi kako bi se ova hronična bolest otkrila na vreme, kaže pedijatar niškog Doma zdravlja prim. dr Vesna Ristic i napominje da roditelji često ne mogu da prepoznaju simptome.

Dr Ristić ističe da je spirometrija najbolja i najbrža dijagnostička metoda i da su zato deca, bez uputa lekara, na ovaj način preventivno pregledana. Osim pregleda mališana, Služba za zdravstevnu zaštitu dece, organizovala je i predavanje za roditelje. Tako su oni upoznati sa faktorima rizika- među kojima su najšešći-genetika, polen, grinje, gojaznost, ali i stres.

Lekari su istakli i najčešće simptome koji ukazuju na pojavu ove bolesti

Iako život sa astmom podrazumeva i neka ograničenja, doktori kažu da uz odgovarajuću terapiju, striktnu primenu saveta lekara i redovne kontrole, deca mogu da imaju kvalitetan život.

 

Povezane vesti