018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Pretpremijera „Seviljskog berberina“ večeras u Narodnom pozorištu (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Večeras na sceni Narodnog pozorišta biće pretpremijerno izvedena opera Đoakina Rosinija ”Seviljski berberin“. Opera je delo udruženih “niških snaga”, Fakulteta umetnosti, Simfonijskog orkestra i Narodnog pozorišta. Sa preko 100 izvođača i u odnosu na prethodnu operu “Slepi miš”, predstavlja kvalitativni pomak, ocena je svih učesnika. Premijera će biti u Narodnom pozorištu, 23. februara u 20 sati, a karata više nema.
Dvadesetog februara pre 199 godina, prvi put je izvedeno ovo popularno delo, a dirigovao je sam kompozitor – Đoakino Rosini. U niškoj verziji “Seviljskog berberina” dirigovaće Milena Injac, profesor Fakuleta umetnosti, koja će se sa muzičarama Simfonisjkog orkestra naći u orkestrinu, tj. orkestarskoj “rupi”, koja od pre nekoliko godina postoji u Narodnom pozorištu upravo za izvođenja ove vrste muzičko – scenskih dela. U godini kada se širom sveta zatvaraju opere, Niš pokreće ovakve projekte i to je samo po sebi uspeh, istakao je reditelj i upravnik pozorišta Ivan Vuković. Fakultet umetnosti je, uz ogroman entuzijazam kako profesora, tako i studenata, pokazao da ne postoji izazov na koji ne mogu odgovoriti, ocena je dekana fakuleta, dr Suzane Kostić koja je i autor projekta. Nakon kratkotrajnog, početnog negodovanja, ni u Simfonijskom orkestru ne kriju zadovoljstvo što su deo niškog “Seviljskog berberina”.
U glavnim ulogama našli su se i studenti i profesori Fakulteta umetnosti. Ulogu Rozine nosi meco-sopran Aleksandra Ristić, Grofa Almavive Saša Arsenkov, a Figaro je mladi Nikola Mikić.
Sa horom Fakuleta umetnosti radila je Ivana Mirović, koja je i u ulozi asistenta reditelja, dok je veoma kreativne i bajkovite kostime uradio Dejan Gocić, scenograf je Vesna Popović. Jedna od najpopularnijih komičnih italijanskih opera biće izvedena na srpskom jeziku, a nakon večerašnjeg izvođenja, premijera je zakazana za ponedeljak, 23. februar, u 20 sati. Opera ”Seviljski berberin” naći će se na stalnom reperotaru Narodnog pozorišta, što je dobra vest, jer karata za premijeru nema, pa svim ljubiteljima ove umetnosti, ostaju reprizni termini.

Povezane vesti