018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

“Prepoznajmo-reagujmo-sprečimo“ (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Broj prijavljenih slučajeva porodičnog nasilja ove godine veći je nego prošle za oko dvadeset odsto, rečeno je povodom obeležavanja 25. novembra Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Policijska uprava je ove godine za prvih deset meseci podnela 371 krivičnu prijavu za nasilje u porodici, što je za oko dvadest odsto više nego ranije. Međutim, ovaj podatak ne pokazuje da je nasilje sada rasprostranjenije, već da je ono postalo vidljivije za institucije.
Statistika kaže i da nasilje najviše prijavljuju žene, a da su izvršioci u najvećem broju slučajeva muškarci. Najčešće se radi o sadašnjim ili bivšim partnerima žrtve. Od početka godine do sada, 43 žrtve nasilja boravile su ili su još uvek u Sigurnoj kući. Osim žena koje dolaze same ili sa decom u bekstvu od nasilnika, nije redak slučaj ni da ovu ustanovu posećuju one u poznim godinama koje su žrtve maltretiranja od strane svoje dece.
Međusobna saradnja institucija vrlo je važna u rešavanju ovih problema, rečeno je povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Osim policije i Sigurne kuće, veliku ulogu ima i Centar za socijalni rad koji pomaže žrtvama nasilja
Na tribini pod nazivom “Prepoznajmo-reagujmo-sprečimo“ koja je održana u Policijskoj upravi, poslata je poruka svim žrtvama nasilja, kao i onima koji znaju za neki slučaj nasilja, da to prijave. Moglo se čuti da su za veći broj prijava ove godine zaslužne različite aktivnosti i kampanje koje se sprovode. Zaključak je da je na sprečavanju nasilja i dalje neophodno puno raditi, a da važnu ulogu ima čitavo društvo koje treba da reaguje na bilo kakav oblik nasilnog ponašanja.