018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Preminuo velikan srpskog glumišta Đuza Stojiljković

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Velikan srpskog glumišta Vlastimir Đuza Stojiljković preminuo je danas u Beogradu posle duže bolesti u 86. godini, rečeno je Tanjugu u pozorištu Atelje 212.
Stojiljković je ostvario bogat opus u pozorištu, na filmu i televiziji. Voleli su ga i cenili kako kolege, tako i najšira publika.
Rođen je 30. juna 1929. u učiteljskoj porodici u Ražnju. Završio je gimnaziju u Kruševcu, a glumom se bavio amaterski još kao srednjoškolac i potom upisao Pozorišnu akademiju u Beogradu.
Profesionalnu karijeru je započeo 1951. u Beogradskom dramskom pozorištu, gde je radio do 1968. nakon čega je prešao u Atelje 212. U BDP se vratio 1978. i ostao tamo do 1985, kada je ponovo prešao u Atelje 212, u kom je igrao do penzionisanja 1995.
Do nedavno je često gostovao u brojnim predstavama, najviše u Ateljeu i BDP-u. Tokom karijere igrao je više od 130 uloga.
Najšira publika posebno pamti njegovog Rođu u seriji „Pozorište u kući“ i Kontea Marija u seriji „Srećni ljudi“.
Na filmu je debitovao 1957. godine u „Tuđoj zemlji“. Veliku popularnost je stekao filmom „LJubav i moda“ za koji je otpevao čuvenu pesmu „Devojko mala“.
Pored te pesme, snimio je još nekoliko koje su objavljene na singl pločama.
Potom je sa Milenom Dravić bio domaćin u šou-programu „Lift za peti sprat“.
Bio je angažovan i na radiju, vodio je program „Zabavnik“ na Radio Beogradu i učestvovao je i u drugim zabavnim emisijama.
Stojiljković je takođe pozajmljivao glasove junacima brojnih crtanih filmova, a ostao je najviše upamćen kao Patak Dača. Tu su i likovi Pepe le Tvor, Optimus Prajm, Rafaelo i Leonardo.
Dobitnik je više nagrada među kojima su Oktobarska nagrada, Dobričin prsten, Zlatni ćuran za životno delo…

Tanjug
17 Jun 2015 19:01