018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Preminuo saudijski kralj Abdulah

Od:
Komentari: isključeni

RIJAD – Kralj Saudijske Arabije Abdulah, moćni saveznik SAD koji se pridružio zvaničnom Vašingtonu u borbi protiv ekstremističke organizacije Al Kaide i radio na modernizaciji svoje ultra-konzervativne muslimanske kraljevine primenom postepenih, ali značajnih reformi, preminuo je danas u 91. godini i biće sahranjen u neobeleženom grobu.
U skladu s muslimanskom tradicijom, telo Abdulaha, koji je preminuo protekle noći, odeveno u belo i obmotano jednostavnom tkaninom, njegovi rođaci će preneti na nosilima u džamiju, a odatle na groblje, gde će biti položeno u neobeležen grob, navodi Rojters.
Uzrok Abdulahove smrti nije zvanično saopšten, a AFP podseća da je u decembru bio hospitalizovan zbog upale pluća.
U molitvi u džamiji učestvovaće novi kralj Salman, lideri muslimanskih zemalja i druge istaknute ličnosti, među kojima egipatski predsednik Abdel Fateh al-Sisi, jedan od Abdulahovih najbližih saveznika.
Nemuslimanski zvaničnici preneće narednih dana izraze saučešća novog monarhu i ostalim članovima dinastije Al Saud.
Posle večernje molitve, kralju Salmanu i prestolonasledniku Mukrinu odanost će potvrditi članovi porodice, vahabijski sveštenici, plemenske vođe, poslovni ljudi i drugi istaknuti Saudijci.
Kralj Abdulah, moćni saveznik SAD koji se pridružio zvaničnom Vašingtonu u borbi protiv ekstremističke organizacije Al Kaide i radio na reformama i modernizaciji svoje ultrakonzervativne muslimanske kraljevine, preminuo je u 91. godini.
Otkad je 2005. godine stupio na presto, Abdulah je nastojao da moć svoje kraljevine kao značajnog proizvođača nafte upotrebi za preoblikovanje Bliskog Istoka, prenela je agencija AFP.
Snažno se zalagao za obrazovanje, pa je u Saudijskoj Arabiji gradio univerzitete, a za studente van zemlje je povećavao stipendije.
Abdulah je, prvi put u istoriji svoje zemlje, omogućio ženama mesto u savetu Šura, telu koje savetuje kralja i vladu, a obećao je i da će žene ove godine moći da glasaju i kandiduju se na opštinskim izborima, jedinim koji se održavaju u toj zemlji.
Pored toga, Abdulah je 2009. imenovao prvu ženu zamenicu ministra i omogućio da žene rade kao advokati, a saudijske sportistkinje su takođe prvi put učestvovale na Olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu.
NJegov prioritet tokom vladanja je bio da se odupre uticaju rivalske države Iran, čije je stanovništvo većinski šiitsko, a zajedno sa drugim sunitskim monarsima sa Bliskog Istoka se takođe protivio talasu prodemokratskih protesta koji su početkom ove decenije zahvatil taj region, smatrajući te ustanke pretnjom po stabilnost Bliskog Istoka i po sopstvene
tronove.
Novim kraljem je proglašen njegov 79-godišnji polubrat princ Salman, dosadašnji prestolonaslednik, koji je u poslednje vreme postepeno preuzimao neke dužnosti.
Salman je došao na čelo kraljevstva bogatog naftom u vreme kada se region suočava sa izazovom bez presedana u vidu drastičnog pada cene tog energenta.
Novog kralja bije glas da je pragmatičan i sposoban da uspostavi osetljivi balans između verskih, plemenskih, državnih i zapadnih interesa i ne očekuje se da će unositi promene u saudijsku spoljnu ili energetsku politiku.
Odlukom da smesta imenuje najmlađeg polubrata za prestolonaslednika, Salman je okončao spekulacije o eventualnim podelama u porodici.
Tanjug 23.01.2015 15:57
AP Photo/Saudi Press Agency, File/Hassan Ammar