018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Preminuo grof Drakula, glumac Kristofer Li

Od:
Komentari: isključeni

LONDON – Britanski glumac Kristofer Li, široj publici najpoznatiji po ulozi Drakule kao i Sarumana, jednog od junaka epskog ostvarenja „Gospodar prstenova“, umro je u nedelju u bolnici u Londonu u 93. godini.
Kako prenose britanski mediji, legendarni glumac je zbog problema sa disanjem i srcem pre tri nedelje prebačen u bolnicu gde je proslavio svoj 93. rođendan.
Slavu je stekao tokom 1950-ih glumeći u horor filmovima studija Hamer, ali su poslednjih 15 godina njegove karijere bile najplodonosnije.
Igrao je u „Ratovima zvezda“, u „Gospodaru prstenova“ i „Hobitu“, a ostaće upamćen i kao jedan od najboljih negativaca u filmovima o Džejmsu Bondu s kojim je bio u posebnoj vezi, s obzirom da je tvorac agenta 007, Ian Fleming, bio njegov bliski rođak. Uspostavio je i odličnu saradnju sa Timom Bartonom koji ga je angažovao u nekoliko svojih filmova kao što su „Alisa u zemlji čuda“ i „Uspavana lepotica“.
Ipak, najponosniji je bio na ulogu u filmu „Jinnah“ u kojem je tumačio lik osnivača Pakistana. „To je bez sumnje najznačajnija uloga koju sam ikada odigrao, jer je odgovornost na mojim plećima bila ogromna“, objasnio je on.
Li je 2009. od kraljice Elizabete II dobio plemićku titulu, a dve godine kasnije mu je uručena BAFTA nagrada za životno delo. Tada je izjavio da se nikada neće penzionisati: „Mrzim dokolicu. Kada umrem želim da umrem u čizmama“.
Planirao je da glumi u filmu „The 11th“ sa Umom Turman čije snimanje treba da počne u novembru.
Ostaće mu neostvarena jedna velika želja – da radi sa holivudskom legendom Klintom Istvudom.
Prepoznatljiv po svom dubokom, prodornom glasu, Li je i odlično pevao. Snimio je nekoliko opera i muzičkih dela, pa čak i dva hevi metal albuma „Ćarlemagne: By the Sword and the Croš“ (2010) i „Ćarlemagne: The Omens of Death“ (2013).
Suprugom Birgit oženio se 1961. i s njom ima ćerku Kristinu. Upitan jednom prilikom za tajnu dugotrajnog braka, Li je skromno odgovorio: „Venčajte se za divnu osobu“

Tanjug 11 Jun 2015 14:46