018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Premijera predstave “Gde je nestao Harms” (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

U Narodnom pozorištu će sutra, 6.maja, biti premijerno izveden komad “Gde je nestao Harms”, reditelja Angelča Ilievskog. Predstava je dramatizacija misli i života ruskog avangardnog književnika Danila Harmsa, koji je živeo u vreme totalitarnog, staljinističkog režima.
Ovaj tekst, u originalu nazvan “Građanin Harms”, napisala je Mila Mašović Nikolić. Predtasvlja jednu vrstu dokumentarne fikcije i za razliku od čuvenog filma iz 80- tih godina, kombinacija je fikcije i činjenica, napisan na osnovu istorijske građe Harmsovog dnevnika, policijskih dosijea, svedočanstava ljudi koji su ga poznavali, ali i na osnovu njegove književnosti – kratkih priča, pesama i drama. Harmsa u predstavi tumači mladi glumac iz Niša, na privremenom radu u Beogradu – Dušan Matejić.
Evgenija Stanković, glumica niškog teatra, u predstavi tumači dva ženska lika.
Mladi makedonski reditelj, Angelčo Ilievski, prvi put režira u Nišu, pa i u Srbiji. Do sada je režirao predstave u Hrvatskoj, u Osijeku, a matično pozoriššte u kome radi kao reditelj je Narodni teatar u Bitolju. O predstavi “Gde je nestao Harms” kaže da predstavlja duboki krik za slobodom, kako društvenom tako i ličnom.
“Mi danas živimo Harmsa. Ukoliko samo promenimo ugao posmatranja, jasno ćemo videti da je sve oko nas strašno besmisleno i shvatićemo da je to naša realnost”.
U predstavi se mešaju realnost i mašta, život i magija, stvarno i moguće. Preko Harmsa reditelj je pokušao da ispriča priču o jednom raspalom i apsurdnom društvu, o malograđanskom mentalitetu, uskraćenim slobodama, političkoj i društvenoj represiji, omalovažavanju. Koliko je u tome uspeo, videćemo na premijeri komada, na Đurđevdan , 6.maja u 20 sati.