018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Premijera filma „Enklava“ na godišnjicu pogroma (VIDEO)

Komentari: isključeni

Nakon premijernog prikazavanja u Zvečanu, 17. marta, na godišnjicu velikog pogroma Srba na Kosovu, film “Enklava” Gorana Radovanovića prikazan je i u Nišu, a gledaocima se predstavio i deo ekipe koja je radila na filmu.

Srpska sekcija FIPRESCI- Međunarodna federacija filmskih kritičara već je nagradila film „Enklava“ reditelja i scenariste Gorana Radovanovića, za prikaz sveta nesigurnosti viđenog očima dece, traume detinjstva i teškoće života na Kosovu i Metohiji. Nakon premijere na beogradskom FESTU, 17. marta premijerno je prikazan i u Zvečanu u tri uzastopne projekcije. Datum premijere izabran je namerno, u znak sećanja na žrtve martovoskog pogroma na Kosovu iz 2004. godine.

Glavna tema filma „Enklava“ je život Srba u malim izolovanim zajednicama – enklavama na Kosovu i Metohiji. Ove zajednice su jedine te vrste u Evropi, a pripadnici policije Ujedinjenih nacija i Evropske unije neophodni su da bi očuvali život na ovim teritorijama. Primorani na život bez slobode, ograničenog kretanja, Srbi koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji egzistiraju u veoma teškim, getoiziranim uslovima. Drama filma počinje kada Nenad, desetogodišnji dečak iz srpske enklave na Kosovu, mora da zađe iza neprijateljskih linija u ratom duboko podeljenom Kosovu da bi sahranio dedu. I tamo nalazi prijatelja. Uloge dece u filmu glume dečaci iz Gračanice i Šrtpca.

Zanimljivo je da je “Enklava“ koprodukcijski film Srbije i Nemačke, s tim što je većinski vlasnik Nemačka koja je uložila više novca u njegovu produkciju. Film će učestvovati na velikom filmskom festivalu u Sijetlu, a biće prikazan i na „Arte“ televizijskom kanalu koji se bavi kulturom. “Enklava” se nalazi i na repertoaru bioskopa “Vilin grad” i prikazuje se u terminima od 20.30 i 22 sata i 30 minuta.