018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Premijera “Dvanaest gnevnih žena” 23.decembra (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

“Dvanaest gnevnih žena”, komad u režiji Ivana Vukovića, upravnika Narodnog pozorišta, na tekst Jelene Mijović, biće premijerno prikazan 23.decembra u 20 sati. Predstava je rađena po motivima filma snimljenog 1957.godine u kome se razotkriva američki porotnički sistem suđenja, a u niškom komadu, priča se dešava u Srbiji, a porotnici su – žene.
U predtsavi “Dvanest gnevnih žena” malo je sličnosti sa filmom “Dvanaest gnevnih ljudi”, koji je daleke 1957. godine režirao Sidni Lamet. Autor teksta, Jelena Mijović, je dramsku radnju prenela na tlo Srbije, porotnici su žene, njih 12, a u podeli su i dva muška karakera.
Komad “Dvanest gnevnih žena” ne pokušava da sruši neprikosnovenost pravnog sistema i nije njegova kritika, on zadire u tabue, u srpsku gostoljubivost i otvorenost, u zdrav srpski nacionalizam u kome nema rasizma. U predrasude koje su deo folklora i govor mržnje koji je deo žargona.
Nakon premijere predstave “12 gnevnih žena”, već 29.decembra, ljubitelje pozoriša očekuje još jedna premijera. U pitanju je komad “Šoferi” Lasla Vegela u režiji Milana Neškovića, koga niška publika pamti i po komadu “915-tragedija jednog naroda.