018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Prekvalifikacija za posao zavarivača (VIDEO)

Komentari: isključeni

Za posao zavarivača u niškom Biznis inkubator centru obučava se 8 radnika. Posle besplatne edukacije čeka ih posao u “MIN-tehno procesu“, preduzeću koje posle osvojenog evropskog širi izvoz svojih proizvoda i na afričko tržište.
Već nekoliko godina zavarivači su traženi na tržištu rada. Zbog toga se oni koji dugo čekaju na posao prijavljuju za prekvalifikaciju.
Prekvalifikaciju finansira država, po jednom radniku košta od 700 do 1000 evra. Posle položenog testa, svaki polaznik dobija i sertifikat priznat u Evropi.
Nekad državno preduzeće u stečaju sa 77 miliona dinara duga, Min Tehno Proces, prošle godine postaje vlasništvo subotičkog Eurogasa. Proizvodi široku paletu procesne opreme, tražene na evropskom i sve više na afričkom tržištu. U Biznis inkubator centru ističu da bi mogli da edukuju i veći broj bravara i zavarivača, kada bi država redovnije isplaćivala novac.
U Biznis inkubator centru, svoju delatnost trenutno razvija 12 malih i srednjih preduzeća, koja u roku od tri godine, treba posao da nastave samostalno. Za poslednjih 10 godina, kroz Centar ih je prošlo 1000. Najveći broj vlasnika, otvarao je pekare, kafane, frizerske ili salone za nadogradnju noktiju, koji zbog prezasićenja više nisu konkurentni na tržištu. Zbog toga, stručnjaci Centra, budućim privrednicima preporučuju, otvaranje pogona, za na primer, proizvodnju nameštaja ili odevnih predmeta.