018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Prekršajni postupak protiv odgovornog lica u Teleprompteru

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Ministarstvo kulture i informisanja pokrenulo je prekršajni postupak protiv odgovornog lica u veb portalu Teleprompter, zbog objavljivanja fotografije maloletnog sina premijera Aleksandra Vučića, čime je grubo prekršen Zakon o javnom informisanju i medijima.
Ministarstvo navodi da Zakon o javnom informisanju i medijima propisuje da se maloletno lice ne sme učiniti prepoznatljivim u informaciji koja može da povredi njegovo pravo ili interes.
Pored toga, navodi se, u tekstu objavljenom na sajtu Teleprompter „Vučićev sin se bahati u najskupljim beogradskim klubovima!“.
Ministarstvo smatra da je zbog toga prekršena i odredba Zakona o javnom informisanju i medijima koja nalaže da se, u cilju zaštite slobodnog razvoja ličnosti maloletnika, posebno se mora voditi računa da sadržaj i način distribucije medija ne naškode moralnom, intelektualnom, emotivnom ili socijalnom razvoju maloletnika.
„Objavljivanjem ovakvih sadržaja, portal Telepromter, ne samo da se svrstava među one koji najdrastičnije odstupaju od profesionalnih i etičkih standarda novinarstva, nego se i diskvalifikuje kao ozbiljan i pouzdan medijski izvor“, piše u saopštenju.
Ministarstvo kulture i informisanja najoštrije osuđuje svaki pokušaj kršenja medijskih zakona, pogotovo u slučajevima u kojima postoji opasnost ugrožavanja bezbednosti maloletnih lica i ocenjuje da je ovakvim tekstovima na najgrublji način prekršen i Kodeks novinara Srbije, koji propisuje etičke standarde profesionalnog postupanja novinara.
Ministarstvo je ponovo pozvalo strukovna udruženja i samoregulatorno telo da blagovremeno reaguju u svim slučajevima objavljivanja nedozvoljenih medijskih sadržaja, kao i da nastave da rade na podizanju kvaliteta sadržaja i jačanju profesionalizma u medijima.
Novinarska udruženja protestovala su zbog objavljivanja fotografije maloletnog sina premijera Aleksandra Vučića na veb portalu Teleprompter.
Tanjug 13.03.2015 17:44