018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Pregovori sa EU počinju 21. januara

Komentari: isključeni

Ministri spoljnih poslova EU usvojili su pregovarački okvir za Srbiju i zaključili da Srbija definitivno pregovore počinje u januaru, saopšteno je sinoć u Briselu. Prva konferencija planirana za 21. januar, izjavio Štefan File.

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je da Grčka planira da se međuvladina konferencija sa Srbijom održi 21. januara, pod predsedavanjem te zemlje Evropskom unijom.

„Predstavnici Grčke, koja 1. januara preuzima predsedavanje Evropskom unijom, informisali su nas na ministarskom sastanku da je njihov plan da se međuvladina konferencija sa Srbijom održi 21. januara.“

File je na taj način odgovorio na pitanje Tanjuga zašto je na svom Tviter nalogu najavio 21. januar kao datum za početak pregovora sa Srbijom.

Na zahtev da precizira značenje odredbe o „pravno obavezujućem sporazumu“ u pregovaračkom okviru, File je ponovio da to ne znači zahtev da Srbija formalno prizna Kosovo.
„To za sada još niko nije tako definisao“, istakao je on.

Predsedavajući ministarskog saveta i šef diplomatije Litvanije Linas Linkevičius nije direktno odgovorio na pitanje da li pominjanje pravno obavezujućeg dokumenta znači da EU očekuje da Srbija na kraju pregovaračkog procesa prizna Kosovo.
„Ne treba žuriti sa zaključcima. Ovde se pre svega radi o procenjivanju napretka u procesu normalizacije Beograda i Prištine. Treba pročitati ceo dokument (pregovaračku platformu), u platformi se jasno ukazuje da očekujemo dalje korake u pravcu normalizacije“, rekao je Linkevičijus na pres konferenciji posle ministarskog sastanka.

Na pitanje novinarke „Dojče velea“ kako zemlje članice mogu da će Srbija u trenutku kada bude pred vratima EU biti spremna za članstvo, File je rekao da članice sada imaju mnogo veću kontrolu nad svakom fazom procesa proširenja.
„One drže prst na kontrolama“, istakao je on.

Na pitanje zašto konkretan datum nije pomenut u zaključcima Ministarskog saveta, File je odgovorio da je to stvar o kojoj formalno odlučuje Evropski savet, koga čine šefovi zemalja članica, a koji će se sastati 19. i 20 decembra.
„Ministri nikada do sad nisu odlučivali o konkretnom datumu, a ja očekujem da Evropski savet odredi 21. januar kao zvaničan početak pregovora sa Srbijom“, najavio je komesar.

Na novinarsko pitanje da li će pregovori sa Srbijom trajati osam godina, kao u slučaju Hrvatske, File je odgovorio da su takva poređenja deplasirana.
„Tempo pregovora zavisi od političke volje i administrativnih kapaciteta kandidata, a to se razlikuje od države do države“, rekao je on.

Komesar je naglasio da pregovori neće biti komplikovaniji zbog dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, jer je reč o dva paralelna procesa.
„Proces normalizacije neće zahtevati dodatno vreme“, objasnio je komesar.

(Tanjug)

Povezane vesti