018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Preduzeće „Ekorans“ zainteresovano za ulaganje u nišku privredu (VIDEO)

Komentari: isključeni

Mešovito srpsko-bugarsko-italijansko preduzeće „Ekorans“, sa sedištem u Pirotu, zainteresovano je za ulaganje u Niš i nišku privredu, rečeno je u Gradskoj kući nakon sastanka predstavnika grada sa delegacijom ove firme.

Na osnovu ugovora koji bi trebalo uskoro da se potpiše na 150 hektara nadomak Gabrovca zasnovala bi se organska proizvodnja lešnika. Ovim projektom posao bi dobilo stotinu ljudi, a privreda Niša bi do 2020. godine ojačala za oko 10 miliona evra, kaže pomoćnik gradonačelnika resorno zadužen za poljoprivredu prof dr Jovan Stojković.

Srpsko preduzeće “Ekorans” sa inostranim kapitalom trebalo bi da oživi zapuštene plantaže nadomak Gabrovca kako bi se proizvodio organski lešnik za tržište Švajcarke, Italije i Nemačke, odnosno vodećim zemljama za proizvodnju čokolada, kaže pomoćnik gradonačelnika Niša, prof. dr Jovan Stojković.

U narednih šest godina u niškom ataru bi trebalo da se izgrade objekti za proizvodnju najnovijih sadnica organik lešnika, zatim skladišta, sušare i hladnjača, kako bi se do 2020. godine dostigla proizvodnja od hiljadu tona lešnika na godišnjem nivou, kaže izvršni direktor preduzeća “Ekorans” Ilija Nemski.

Inače, “Ekorans” se pored proizvodnje lešnika bavi i proizvodnjom jagode i jabuke, uglavnom na području Bugarske.

Povezane vesti