018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Predstavnici SINOS i PROUNS predali protestno pismo Ustavnom sudu (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Predstavnici Sindikata novinara Srbije (SINOS) i Profesionalnog udruženja novinara Srbije (PROUNS) predali su danas protestno pismo Ustavnom sudu, jer smatraju da „uporno ignoriše“ njihovu inicijativu ocene Zakona o informisanju i medijima, koji državi i lokalnoj samoupravi, neposredno i posredno, oduzima pravo da osnivaju medije.
Primena Zakona o javnom informisanju i medijima dovešće do negativnih posledica po javni interes u oblasti informisanja, rekla je predsednica PROUNS Jelena Vučićević, koja je pročitala pismo predsednici Ustavnog suda Vesni Ilić
Prelić. Predsednica SINOS Dragana Čabarkapa smatra da je sporan član 32, stav 4, Zakona o javnom informisanju, jer je „u suprotnosti sa Ustavom, član 50, koji kaže da svako u Srbiji može da bude osnivač medija“.
Učesnici protesta su nosili transparente „Odbranimo novinarstvo“, „Zaštitimo medije“ i „Ko su vlasnici medija u Srbiji?“
Protestu SINOS i PROUNS, ispred zgrade Ustavnog suda, pristuvovali su sef odb . grupe DS u akupštoini Srbije Borislav Stefanović, gradski odbornik DS Zoran Alimpić, predsednica Demokratske stranke Srbije (DSS) Sanda Rašković Ivić, urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović, kao i predstavnici sindikalnih organizacija više javnih preduzeća.