018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Predstavljeni projekti Fonda za inovacionu delatnost

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Fond za inovacionu delatnost u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom JUG iz Niša predstavio je u Gradskoj kući Program finansiranja ranog razvoja preduzeća koja tek treba da budu oformljena  i Program sufinansiranja inovacija postojećih preduzeća.

U okviru Programa ranog razvoja, projekte vredne do 80.000 evra, koliko je potrebno za dokaz koncepta, izradu prototipa, zaštitu prava intelektualne svojine i pripremu poslovnog plana – Fond finansira do 85 odsto sredstava. Program sufinansiranja inovacija, projekte vredne do 300.000 evra, koliko je neophodno za istraživanja, razvoj i komercijalizaciju novih ili poboljšanje tehnologija, proizvoda i usluga – finansira do 70 odsto.

- Projekti treba da se odnose na inovacije u različitim oblastima, i da budu kreirane u saradnji sa naučno istraživačkim institucijama - istakla je dr Ljiljana Kundaković, v. d. direktora Fonda za inovacionu delatnost.

- Iz ovog fonda Niš je, preko Regionalne razvojne agencije, od početka godine dobio oko pedeset pet miliona dinara, a cilj je da se do kraja godine ta brojka zaokruži na 100.000.000 dinara - rekao je Bojan Avramović, direktor Regionalne razvojne agencije „Jug“. Osnovna ideja je povećanje broja licenciranih usluga i licenciranih proizvoda, koje bi preduzeća Niškog, Topličkog i Pirotskog regiona, mogla prodati Evropskom tržištu, ali i povećanje broja zaposlenih.

Projekat podrške inovacija u Srbiji, finansira se iz donacije od 8.400.000 evra pretpristupnih fondova EU i sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom. Krajnji rok za prijavljivanje projekata je 30. septembar 2013. godine. Zainteresovana preduzeća šire informacije o neophodnoj dokumentaciji mogu dobiti na sajtu www.inovacionifond.rs.

Povezane vesti