018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Predstavljene novine u organizaciji Završnog ispita (VIDEO)

Komentari: isključeni

Na sastanku predstavnika Ministarstva prosvete i direktora osnovnih i srednjih škola Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga, predstavljene su novine u organizaciji i polaganju Završnog ispita za osmake, ali i lanac odgovornosti, za sve koji učestvuju u njegovoj pripremi.

Za razliku od prošle godine, kada je sadržaj testova za osmake procureo u javnost, ove godine bezbedonosni nivo biće podignut, tako da će u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja biti kreirane zbirke za pripremu i testovi za polaganje završnog ispita, koji cće na istom mestu biti i štampani, a potom odatle i distibuirani.

Pomoćnik ministra dodaje i da će se, ukoliko bude nelegalnih radnji pre, u toku i posle testiranja, odgovorni tražiti, kako u Ministartvu prosvete, Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, tako i među nastavnicima.

U Niškoj školskoj upravi ističu da su spremni za novine koje slede.

Ove godine Završni ispit za osmake trajaće tri dana. Prvog dana polagaće srpski jezik, drugog matematiku, a trećeg kombinovani test iz bioloije, fizike, hemije, geografije i istorije.Dva dana pre toga biće organizovano probno testiranje.

Inače, u narednih 6 godina, Srbija mora da zaokruži sistem započetih reformi u obrazovanju, jer je to i jedan od uslova za pristupanje Evropskoj uniji.

 

Povezane vesti