018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Predstavljena studija opravdanosti izgradnje mini-hidroelektrana (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

U Nišu je predstavljena studija opravdanosti izgradnje mini- -hidroelektrana koje bi bile postavljene na dva postrojenja javno komunalnog preduzeća Naisus. Ovo je prvi projekat takve vrste u Srbiji na kome, pored „Naissusa“, radi i Mašinski fakultet. Osim ekološkog značaja, zahvaljujući ovim hidroelektranama biće moguća ušteda električne energije od 15 do 20 odsto na godišnjem nivou, kažu u „Naissusu“.

Cilj projekta je da se koriste obnovljivi izvori energije, što je tendencija i u svetu, kažu u „Naissusu“. To će doprineti tome da se u Nišu promeni slika o korišćenju energetske efikasnosti, pa jedan ovakav projekat ima punu podršku grada, kaže gradonačelnik prof. dr Zoran Perišić.

Mini hidroelektrane trebalo bi da budu izgrađene na postrojenjima Vinik 1 i Vinik 2 i Čukljenik. Kako je najavljeno, radovi bi trebalo da počnu sledeće godine, njihova vrednost je oko 280.000 evra, što će finansirati JKP „Naissus“, kaže direktor ovog preduzeća Dejan Andrejević.

Profesor Mašinskog fakulteta dr Živojin Stamenković kaže da je energetska efikasnost najveća dobit jednog ovakvog projekta i to će dovesti do toga da Naisus za 15 do 20 odsto smanji potrošnju električne energije. Kako je rečeno, ovo je prvi put da se ove mini hidroelektrane grade u Srbiji, a najavljeno je da će su u narednom periodu slične hidroelektrane graditi na još dva postrojenja – u Koritnici i Divljani.

Povezane vesti