018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Predstavljen projekat i veb-portal „Rast juga“ (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Uprava za razvoj sela i Kompanija “Agrozem“ iz Niša predstavili su bazu podataka i veb-portal “Rast juga”. Sadrži podatke o istoimenom projektu, koji podrazumeva saradnju opština Nišavskog okruga u razvoju poljoprivrede i agrobiznisa.

Kako stimulisati poljoprivredne proizvođače siromašnog juga da nastave proizvodnju i proboj na tržište – pitanje je na koje mnogi odgovor traže godinama. Jedno od rešenja možda bi moglo biti i formiranje međuopštinskih klastera. U okviru Projekta “Rast Juga“, takvu saradnju uz podršku USAID-a,uspostavili su Niš, Leskovac, Doljevac, Gadžin Han i Merošina.

U tom cilju, USAID podržava i aktivnosti Centra za preradu hrane, formiranog pre godinu i po dana. Nosilac tog projekta je ovdašnja uprava za razvoj poljoprivrede. Novi portal imaće važnu ulogu u ponudi i formiranju cena proizvoda.

Baza podataka na novom portalu ažurirana je od decembra prosle do marta ove godine.

Projekat „Rast juga“ deo je petogodišnjeg USAID-ovog projekta lokalnog održivog razvoja, koji se okončava ove godine.

Deo klastera na ovim prostorima biće i prerađivački Centar u Donjem Matejevcu, gde će biti birana ponuda uzgajivača voća svih pet opština. USAID će finansirati i kupovinu sušare i hladnjače, čime će biti zaokružen celokupan proces proizvodnje i formirana bolja cena na tržištu.

Povezane vesti