018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Predstavljen Nacrt zakona o privremenom ograničenju prava obavljanja privrednih delatnosti (VIDEO)

Komentari: isključeni

U Regionalnoj privrednoj Komori Niš predstavljen je Nacrt zakona o privremenom ograničenju prava obavljanja privrednih i drugih delatnosti. Ovaj akt biće pokušaj da se u Srbiji poboljša privredna klima tako što će se privrednim subjektima sa blokiranim računima onemogućiti formiranje novih kompanija.

Direktori, vlasnici, kao i sama firma, ubuduće neće moći da osnivaju nove kompanije, ukoliko im je račun preko koga obavljaju platni promet blokiran duže od 120 dana, ukoliko je nad njima otvoren stečajni ili postupak prinudne likvidacije. Ovakvo kriminalno ponašanje glavni je uzrok stvaranja ogromnih i nenadoknadivih dugova prema poveriocima, kojima novi zakon treba da stane na put.

Agencija za privredne registre biće nosilac posla prilikom sprovođenja novog Zakona o diskvalifikovanim subjektima.

Osnova nacrta jeste Projekat uspostavljanja i implementacije diskvalifikovanih lica, koji Srbija od 2013. godine realizuje zajedno sa Kraljevinom Norveškom. Vredan je 800.000 evra. Norveška ga finansira sa 90 odsto, a ostatak Agencija za privredne registre. Usvajanje ovog Zakona očekuje se u drugoj polovini naredne godine.

Povezane vesti