018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Predstavljen Nacrt izmena i dopuna Zakona o vanrednim situacijama (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Preciznije definisanje prava, obaveza i odgovornosti jedinica lokalne samouprave i funkcionisanja njihovih štabova, samo su neke od novina koje predviđa Nacrt izmena i dopuna Zakona o vanrednim situacijama. Ove predloge u Regionalnoj privrednoj komori, predstavio je pomoćnik ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Usvajanjem izmena i dopuna Zakona o vanrednim situacijama, sistem zaštite i spasavanja biće uređen kao deo jedinstvenog sistema nacionalne bezbednosti. Novine podrazumevaju – odgovornost u sprovođenju preventivnih mera, podizanje kapaciteta kroz adekvatnije finansiranje, što će omogućiti novi Zakon o finansiranju lokalnih samouprava koji je u pripremi, kao i uvođenje telefonske linije 112.

Izmene će uticati i na funkcionisanje civilne zaštite, koja će u svojim redovima, uskoro imati oko 1000 ljudi. Lokalne samouprave moći će da formiraju i sopstvene radne jedinice. Komentarišući poplave u Novom selu i niškoj industrijskoj zoni, Marić je rekao da regulisanje takvih incidenata predviđa Zakon o vodama, koji će takođe uskoro pretrpeti izmene.

Javna rasprava u Nišu o izmenama i dopunama Zakona o vanrednim situacijama okupila je sve učesnike u sistemu zaštite i spasavanja, kako bi svojim primedbama i sugestijama uticali na konačan predlog, koji će u Skupštinsku proceduru ući maja. Izmene Zakona inicirale su, pre svega, posledice prošlogodišnjih poplava, u kojima je u Srbiji stradalo 60 osoba, dok je materijalna šteta procenjena na milijardu i sedamsto miliona evra.

Povezane vesti