018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Predstavljen model projektnog finansiranja mesnih zajednica (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Već dve godine opština Požega primenjuje projektno finansiranje mesnih zajednica, što omogućava bolji uvid u trošenje budžetskih para. Ovaj model predstavljen je lokalnim samoupravama sa teritorije Nišavskog okruga, a njegov tvorac je Udruženje Građana “Sretenje“ iz Požege.

Mesne zajednice sa teritorije opštine Požega, novac iz gradske kase dobijaju samo ukoliko konkurišu sa projektom kojim treba reše konkretan problem. Ovaj način finansiranja podržaće i Zakon o budžetskom finansiranju, koji na snagu stupa, naredne godine.

U Nišu, umesto mesnih zajednica, građane predstavljaju Saveti. To, međutim, neće biti prepreka, za primenu požeškog modela projektnog finansiranja.

Sadašnji model u većini lokalnih samouprava podrazumeva linearno finansiranje iz budžetske kase. To znači da se tokom godine određena sredstva prebacuju na račune javnih preduzeća i drugih pravnih lica, a da oni potrošeni novac pravdaju naknadnim dostavljanjem plaćenih računa. Novi model obezbediće jasniji uvid na šta se novac troši, što će, kako je zaključeno, poboljšati kvalitet života građana.

Povezane vesti