018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Predstavljen film „Istraživanje divljeg sveta Mongolije“ (VIDEO)

Komentari: isključeni

Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu premijerno je prikazan naučno dokumentarni film „Istraživanje divljeg sveta Mongolije“ autora Bratislava Grubača.

Film je sniman prilikom međunarodnog projekta orintologa „Istraživanje ekologije sivog sokola u centralnoj Mongoliji“, a sve u cilju zaštite ptica grabljivica.

Autor filma i stručni saradnik Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Bratislav Grubača je 2007. godine učestvovao u terenskom istraživanju kao član međunarodnog tima u zaštiti stepskog sokola i ptica grabljivica u centralnoj Mongoliji. Izgradili su veštačka gnezda, kako bi povećali produktivnost ptica grabljivica i smanjili broj glodara. Probleme zaštite divljih vrsta sokola i orla Grubač je zabeležio amaterskom kamerom.

U Zavodu za zaštitu prirode Srbije kažu da je rad Bratislava Grubača značajan jer je prvi naučno-dokumentarni film u produkciji zavoda koji se ne odnosi na prirodu naše zemlje i podržava razmenu znanja i iskustva u očuvanju biodiverziteta

Film u trajanju od 60 minuta, na srpskom i engleskom jeziku, može se kupiti u prostorijama Zavoda za zaštitu prirode u Nišu.

Povezane vesti