018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Predstava “Kabares, kabarei” izvedena u Nišu (VIDEO)

Komentari: isključeni

Predstavu “Kabares, kabarei” glumac Zijah Sokolović počeo je da igra pre 22 godine u Beču. Autor o njoj kaže da je životna komedija sa primesama crnog humora, a u osnovi trerira krizu srednjih godina. Kabare je povezao i prostor bivših jugoslovenskih republika, razume ga i prihvata publika u Sloveniji, Hrvtaskoj, Bosni, Srbiji i Makedoniji. Zijah Sokolović se prvi put predstavio niškoj publici.

Zijah Sokolović pripada genarciji prvih, školovanih glumaca sa nekadašnjeg prostora Jugoslavije. Uz glumačku akademiju, završio je i Filozofski fakultet 1991 godine. Iz rodnog Sarajeva seli se u Beč, a danas kaže da se njegov život odvija na relaciji Beč, Ljubljana, Zagreb, Beograd. Od oca, koji je bio sudija u Sarajevu, nasledio je osobinu preciznog računanja i prikupljanja statistike, tako da zna tačan broj odigranih predstava.

Za njegov kabare koji je prvo bio odigran u Beču 1993 .godine, a tek kasnije u svim ex-jugoslovenskim republikama, kaže da je tekst vanvremeski, jer tretira čoveka u krizi srednjih godina kada je normalno sebi potsavljati pitanja i o državi i o braku.

Od prve uloge u seriji Karađoz sa 20 godina, Zijah Sokolović ostvario je više desetina zapaženih uloga u filmovima i TV serijama širom nekadašnje Jugoslavije. U filmovima, “Samo jednom se ljubi”, “Miris dunja”, “Zaboravljeni” “ Put lubenica”, “Čitulja za Eskobara”, “Zadah tela” , a jedna od poslednjih TV serija koju je snimio je “Ljubav, navika panika”. Opširniji razgovor sa poznatim glumcem moći ćete da vidite u emisiji “Iz drugog ugla”, koja je na programu Niške televizije u petak u 22.40.