018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Predsednik Sirije: Ako napadnete, biće osvete

Komentari: isključeni

Sirijski predsednik Bašar al-Asad upozorio je da će protiv Sjedinjenih Američkih Država biti izvršena odmazda ukoliko ta zemlja pokrene vojni napad na Siriju kao odgovor na navodnu upotrebu hemijskog oružja u napadu 21. avgusta.

Asad je u intervjuu za televizijski kanal Si-Bi-Es izjavio: „Treba da očekujete svašta“, prenela je agencija AP.  Na pitanje novinara da to objasni, sirijski predsednik je rekao: „Trebalo bi da očekujete svašta i to ne nužno od strane vlade. Vlada nije jedini faktor u ovom regionu. Postoje različite strane, različite frakcije, različite ideologije. Sve je važno prilikom donošenja ove odluke“.  On je dodao i da će SAD „platiti cenu ukoliko ne budete mudro postupali sa teroristima“.

Asad je u intervjuu emitovanom u emisiji „This Morning“ kuće CBS takođe negirao da stoji iza napada hemijskim oružjem u predgrađu Damaska 21. avgusta i nagovestio da će se njegovi saveznici osvetiti u slučaju napada na Siriju. On je istakao da dokazi da je hemijski napad izvršen nisu ubedljivi.

Sirijski predsednik je dodao i da strahuje da će napad zapadnih sila na Siriju degradirati njegovu vojsku i narušiti ravnotežu u sukobu: „Najvažnije je da ne postoje nikakvi dokazi da sam ja upotrebio hemijsko oružje protiv sopstvenog naroda“, naglasio je Asad u razgovoru sa novinarom te američke kuće.

Asad je odlučno negirao da je znao za napad hemijskim oružjem, uprkos onome što se priča i uprkos video snimcima i rekao da nema dovoljno dokaza da bi se doneo konačan sud o tome.

Novinar koji je u Damasku razgovarao s Asadom rekao je da on nije ni potvrdio ni negirao da Sirija ima hemijsko oružje, ali da je rekao da bi, ako bi ga imala, ono bilo pod kontrolom.

Sirijski predsednik je pozvao administraciju Baraka Obame da iznese dokaze, ako želi da dobije podršku u SAD i u svetu, za vojni udar protiv njegovog režima, koji optužuje za kršenje međunarodnih konvencija zbog upotrebe hemijskog oružja.

Izvor: Tanjug

Povezane vesti