018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Predsednik Odbora za zaštitu životne sredine obišao reciklažni centar u Nišu (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Jedini način da rešimo problem otpada i zaštitimo životnu sredinu je da strani investitori ulože u upravljanje otpadom, rekao je predsednik Odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine Bratislav Blažić, prilikom obilaska reciklažnog centra i deponije u Nišu.
U proteklih 10 godina u Srbiji je izgrađeno svega 6 deponija, iako je strategija upravljanja otpadom predviđala 26. Njihovu izgradnju plaćala je država ili Evropski fondovi. Međutim, ta sredstva su nedovoljna, a jedini način da Srbija zaštiti sredinu i zaradi od otpada je da dovede strane kompanije i sa njima uđe u javno-privatno partnerstvo. Stranci bi izgradili pogone za deponovanje i reciklažu, zaradili novac, a kada odu, za sobom bi ostavili kapacitete i znanje, kaže predsednik Odbora za zaštitu životne sredine pri Skupštini Srbije Branislav Blažić.
Blažić je obišao reciklažni centar i deponiju u Nišu, kako bi sakupio informacije sa terena, jer će se, kako kaže, država pozabaviti ovim problemom i izmeniti zakon o otpadu, kako bi bio u skladu sa evropskim. U JKP “Mediana” kažu da time što recikliraju već poštuju direktive EU.

Povezane vesti