018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Predsednički izbori u Ukrajini

Od:
Komentari: isključeni

KIJEV – Biračka mesta za predsedničke izbore u Ukrajini jutros su otvorena, u senci nasilja na istoku zemlje i otcepljenog krimskog poluostrva.
Glasanje je počelo u 08.00 časova po lokalnom vremenu širom bivše sovjetske republike od 45 miliona stanovnika i biće zatvorena 12 sati kasnije, kada će prve izlazne ankete pokazati preliminarne rezultate uoči zvaničnih koji bi trebalo da budu saopšteni u ponedeljak.

Birači će se suočiti sa yatvorenim biračkim mestima na Istoku, gde naoružane pro-ruske snage pokušavaju da blokiraju izbore, nazvavši ih nelegalnim, prenela je agencija Rojters.
Evropski posmatrači su prisutni na izborima mada su se, uglavnom, povukli iz oblasti Donjecka, gde je nestabilna situacija.
Ukoliko nijedan kandidat ne dobije više od 50 odsto glasova u prvom krugu glasanja, biće održan u drugi krug izbora 15. juna, navodi britanska agencija.
Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da je milioner Petro Porošenko daleko ispred njegovih rivala na predsedničkim izborima.
Ukrajinci biraju naslednika svrgnutog predsednika Viktora Janukoviča, posle predizborne kampanje koja je bila u senci nasilja na istoku zemlje, a ako proteknu uspešno, izbori bi mogli da znače prekretnicu u dugotrajnoj ukrajinskoj krizi.
Za današnje izbore nije određena minimalna stopa izlaznosti, već će se, ukoliko nijedan od 18 kandidata ne osvoji više od 50 odsto glasova, dva najbolje plasirana predsednička kandidata suočiti u odlučujućem krugu koji će biti održan 15. juna.
Nešto više od 19 odsto od ukupno 35,5 miliona glasača u Ukrajini žive u tri proruska regiona, a to su Krim, Donjeck i Lugansk.
Na poluostrvu Krim, koje je u martu pripojeno Rusiji posle referenduma o otcepljenju, glasanja neće biti.
U Donjecku, gde živi 9,3 odsto glasača, polovina oblasnih izbornih komisija je ili pod kontrolom proruskih aktivista ili bi moglo da bude napadnuto tokom glasanja, saopštili su izborni zvaničnici.
U Lugansku, u kojem živi pet odsto ukrajinskih birača, dve trećine lokalnih izbornih komisija je u sličnoj situaciji.