018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Predložena zabrana poseta u bolnicama kako bi se suzbilo širenje virusa gripa (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

U Nišu nema epidemije gripa ali raste broj obolelih, kaže epidemiolog Branislav Tiodorović. Dvoje pacijenata, sa težom kliničkom slikom, su na intenzivnoj nezi Infektivne klinike dok je jedna žena na kardiologiji pod posebnim tretmanom zbog komplikacija izazvanih virusom gripa.
Poslednja dva meseca grip je u Srbiji odneo 6 života. Dvoje preminulih bili su stariji od pedeset, dok je najmlađi Užičanin star 34 godine. Ipak, ovolika smrtnost od gripa nije neuobičajena, kaže epidemiolog Branislav Tiodorović i dodaje da je uglavnom reč o hroničnim bolesnicima. U Nišu za sada nema epidemije, iako raste broj pacijenata.
Izlovani su tipovi virusa A H1N1 i A H3N2, a Institut za javno zdravlje je preporučio zabranu poseta bolnicama kako bi se smanjilo širenje.
Ovi virusi su najopasniji po hronične bolesnike, trudnice i decu a naročito u kombinaciji sa drugim virusima i bakterijama, dodaje Tiodorović. Za vakcinu je već kasno jer je za imunizaciju potrebno 2 do 3 niedelje. Ipak, zdrav način života može da bude preventiva, savetuju lekari.
U Vojvodini grip jenjava, u Beogradu je trenutno u jeku dok na jug Srbije tek dolazi, a epidemiolozi očekuju da u Nišu najintenzivniji bude krajem marta.

Povezane vesti