018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Predlog sindikata: 4.500 dinara mesečno za okončanje štrajka

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Štrajkački odbor sindikata obrazovanja zatražio je danas od vlade da zaposleni u prosveti počev od 1. decembra dobijaju mesečnu novčanu pomoć od 4.500 dinara.
Prihvatanje predloga značilo bi obustavu štrajka, a sindikati obrazlažu da bi se ta naknada isplaćivala „po osnovu rada sa različitim socijalnim grupama, rada na prevenciji ranog napuštanja škole, angažovanju na zaštiti i bezbednosti učenika u školi i van škole…“.
U predlogu sporazuma sa Vladom Srbije, Štrajkački odbor podseća da zaposleni u prosveti jedini nisu imali povećanje zarada od 2008. godine i da imaju najniže zarade u javnom sektoru.
Sporazum bi obavezivao vladu da najkasnije do 1. juna 2015. godine uredi zarade jedinstveno za sve budžetske korisnike putem Zakona o platnim razredima koji će se primenjivati od 1. januara 2016. godine.
U predlogu sporazuma koji su danas uputili vladi i Ministarstvu prosvete, sindikati traže da se protiv zaposlenih koji su učestvovali u štrajku ne preduzimaju disciplinske mere, niti da im se dodatno umanji plata.
Takođe, sindikati traže i da dva člana Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji se tiču prijema u radni odnos i rešavanja tehnoloških viškova budu usvojeni u obliku dogovorenom sa sindikatima, navedeno je u predlogu koji je Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ dostavio medijima.
Zatraženo je i da se uključi republička Agencija za mirno rešavanje radnih sporova.
Tanjug