018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Predizborna kampanja – po pravilima (VIDEO)

Komentari: isključeni

Svi mediji koji prate predizbornu kampanju parlamentarnih i lokalnih izbora zakazanih za 16. mart moraju da poštuju pravila i uputstva koja je propisala Radiodifuzna agencija Srbije, a koja su u skladu sa zakonima o javnom informisanju i radiodifuziji.

Ukoliko se neko pravilo prekrši, RRA može da sprovede kaznene mere koje mogu da budu u vidu opomene, javnog upozorenja i privremenog ili trajnog oduzimanja medijske dozvole za rad, kaže izvršni direktor RRA Dragan Lukić.

Pravila koja propisuju ponašanje medija u aktulenoj predizbornoj kampanji ista su kao i 2012, kada je Radiodifuzna agencija dala opšte obavezujeće uputstvo svim emiterima. Pojedina uputstva se razlikuju za komercijalne TV stanice i javne servise, ali svi mediji mogu da objavljuju predizborne emisije i spotove političkih partija ukoliko poštuju osnovna načela, kaže izvršni direktor RRA Dragan Lukić.

- Uređivačka nezavisnost, integritet i profesionalnost stubovi su zdravog izveštavanja o izborima - ističe Lukić i dodaje da RRA može da primeni kaznene mere ukoliko mediji prekrše pravilo iz opšteg obavezujućeg uputstva za izbornu kampanju u 2014.

Lukić kaža da je u prošloj izbornoj kampanji 40 emitera dobilo opomenu od Radiodifuzne agencije, dok je samo jedan medij dobio javno upozorenje od nadležnog organa.

 

 

Povezane vesti