018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Predavanja za stočare iz opštine Pantelej

Komentari: isključeni

U 9 sela niške opštine Pantelej za stočare su organizovana predavanja na kojima će moći da saznaju kako da stočarsku proizvodnju učine uspešnijom.

Predavanje organizuje Udruženje stočara „Pastir“ i opština Pantelej . Uskoro će uzgajivači stoke ponovo moći da računaju i na poljoprivredni fond, najavljuju u opštini Pantelej.

Pantelej je većinskim delom ruralna opština, te je poljoprivreda najzastupljenija grana privrede. U opštini kažu da je najviše zemljoradnika, a da je stočarstvo zapostavljeno. Zahvaljujući predavanjima Udruženja stočara „Pastir“, ova statistika mogla bi biti poboljšana, bar kada je reč o uzgoju goveda, ovaca i koza. Prvo predavanje organizovano je za meštane sela Oreovac.

Sa mesnim zajednicama već je dogovoreno vreme i mesto predavanja. Iako je, kažu, u stočarstvu situacija trenutno loša, jer je stočni fond mali ipak im nove informacije mogu biti od koristi.

Iako se mnogi stočarstvom bave profesionalno, nisu uvek obavešteni kako da od Uprave za poljoprivredu ili resornog Ministrarstva traže savet ili kredit. To će upravo biti i svrha predavanja. Osim toga, dobra vest je što će uzgajivačima ponovo na raspolaganju biti i fond za poljoprivredu.

Na teritoriji opštine Pantelej ukupno je 12 sela. Poljoprivredu smatraju velikim razvojnim potencijalom, te će se u tu oblast i dalje dosta ulagati.

Povezane vesti