018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Pravna klinika i kao izborni predmet (VIDEO)

Komentari: isključeni

Pedeset jedan korisnik Gerontološkog centra, Sigurne kuće, Udruženja Romkinja “Osvit”, kao i Centra za socijalni rad dobio je besplatnu pravnu pomoć, rečeno je prilikom dodele sertifikata studentima Pravnog fakulteta koji su u proteklih šest meseci sproveli projekat “Mobilna pravna klinika”.

Zbog velikog interesovanja studenata za ovakav vid stručne prakse od ove školske godine u osnovne akademske studije uvešće se izborni predmet pravna klinika, kako bi budući pravnici što pre stekli radno iskustvo na terenu, kaže dekan ovog fakulteta u Nišu, prof. dr Miroslav Lazić.

Ranjivim kategorijama stanovništva od septembra do marta bila je dostupna besplatna pravna pomoć u okviru projekta mobilna pravna klinika. Četrdesetoro studenata završnih godina Pravnog fakulteta u Nišu obilazilo je korisnike ustanova socijalne zaštite, kao što su Gerontološki centar, Sigurna kuća, udruženje Romkinja “Osvit” i Centar za socijalni rad. Među njima bila je studentkinja Ivana Stanković, koja je , kako kaže, na ovaj način dobila i neophodnu stručnu praksu.

Studenti su prethodno prošli teorijsku obuku, dok su u radu sa klijentima I pružanju pravne pomoći imali podršku profesora sa matičnog fakulteta. Pomogli su 51 korisniku socijalne ustanove, dali oko 60 pravnih saveta i rešili 88 zahteva.

Budući pravnici ovakav vid sticanja radnog iskustva imaju već poslednjih 10 godina, zbog čega će ove godine u osnovne akademske studije biti uveden izborni predemt pravna klinika, kaže dekan Pravnog fakulteta prof. dr Miroslav Lazić.

Mobilna pravna klinika ovog puta realizovana je zahvaljujući programu “Pokreni se za budućnost” pod pokroviteljstvom kompanije „Filip Moris“.

Povodom završetka projekta prezentovana je i monografija “Mobilna pravna klinika – od institucije ka žrtvi”.

 

Povezane vesti