018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Pravilno izlaganje suncu najbolja preventiva od raka kože (VIDEO)

Komentari: isključeni

Sve je veći broj obolelih od nekog oblika raka kože, a najbolja preventiva nije bežanje od sunca već pravilno izlaganje, jer nas potamnela koža najbolje čuva od štetnih sunčevih zraka. Ovo je u našoj emisiji ,,Hoću da znam“ izjavio doktor Milenko Stanojević, koji je izričit u stavu da se treba boriti protiv panike koju su napravile neke njegove kolege da je sunčanje najopasnija stvar na svetu. ,,Važno je samo ne dozvoliti da koža izgori“, poručuje doktor Stanojević.

Ne treba se sunčati samo deset dana godišnje, kada smo na nekom od ovakvih mesta. Struka kaže da nas od štetnog dela sunčevih zraka najbolje štiti tamna koža, koju smo već, na bezbedan način, bez pregorevanja osunčali.

Gostujući u našoj emisiji ,,Hoću da znam“ doktor Stanojević je pojasnio da su velike šanse da nam se svako ,,maltretiranje“ i pregorevanje kože, jednoga dana ,,osveti“ pojavljivanjem karcinoma na regijama koje su bile oštećene. ,,To predstavlja predispoziciju, a ne pravilo“, izričit je dr Stanojević, pa zato poručuje da ne treba paničiti, ali prilikom budućih izlaganja suncu valja obratiti pažnju da se pregorevanje ne ponavlja.

Kada je u pitanju rak kože, obično reagujemo kasno, a stručno mišljenje treba da zatražimo čim neku promenu uočimo, poručuje sagovornik. Kao priprema za sunčanje mogu da posluže i solarijumi, koji su zapravo – veštačko sunce. Opasnost koja tu vreba jeste jačina zraka – 20 puta veća od prirodne, pa u skladu sa tim treba ograničiti vreme, uz uslov da su lampe ispravne, zaključuje doktor Milenko Stanojević.

Povezane vesti