018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Pravilnik postoji, ali ne i „park za ljubimce“ (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Iako je gradskom Odlukom o mestu i načinu izvođenja kućnih ljubimaca na javne površine predviđeno da postoje „parkovi za pse“, gde ljubimci mogu u bilo koje doba dana da se slobodno šetaju i istrčavaju, ovakvi prostori još nisu obeleženi.
Komunalna policija je počela da opominje i kažnjava vlasnike ljubimaca koji nemaju povodnike i korpe, a kako kažu, do kraja nedelje pojačaće kontrolu.
Kućni ljubimci, naročito psi i mačke, više ne mogu slobodno da šetaju gradom. Nova odluka, koju je krajem januara usvojilo Gradsko veće kaže da ljubimci mogu bez povodnika da se kreću javnim površinama od 21 sat do 9 ujutru leti i od 20 sati do 10 h ujutro zimi, i to u delovima parkova gde nema dečjih igrališta i cveća. Komunalci su već počeli da opominju i kažnjavaju vlasnike koji ne poštuju odredbe iz pravilnika o povodniku i korpi. Kazne za vlasnike kreću se od 5.000 do 30.000 dinara i to ako opasnog psa bez zaštitne korpe, potvrde za pse i povodnika izvodi vlasnik, ili maloletnik. Međutim, odredba ne utvrđuje koji pas je opasan, a koji nije.
Ljubimci ubuduće mogu slobodno da se kreću samo u „parkovima za pse“ koji moraju biti posebno ograđeni. Po odluci, javno-komunalno preduzeće je zaduženo da obeleži i održava te parkove. Međutim, kako su nam rekli u „Mediani“ i „Gorici“, ni jedni ni drugi i dalje nemaju ovakvo zaduženje, a u Upravi za komunalne delatnosti, koja je i predložila donošenje ove odluke, nismo uspeli da dobijemo odgovor. Ipak, u Odluci piše da će sumom od 50.000 do 500.000 dinara biti kažnjeno preduzeće ako ne postavi vidne oznake na koji način i u koje vreme je dozvoljeno šetanje ljubimaca.

Povezane vesti