018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Prateći program u okviru izložbe o Milanskom ediktu (VIDEO)

Izložba “Konstantin Veliki i Milanski edikt 313 – Rađanje hrišćanstva u rimskim provincijama na tlu Srbije”, koja će do kraja oktobra biti postavljena u Galeriji „Filip Moris“, biće obogaćena pratećim tribinama, radionicama i predavanjima. Cilj je da ova jedinstvena izložba privuče što više posetilaca, kažu u Narodnom muzeju.

Konstantinov portret i još 180 eksponata neprocenjive vrednosti, Nišlije mogu da prvi put vide u Galeriji “Filip Moris”. Pored ove jedinstvene zbirke ranohrišćanskih artefakata pronađenih na tlu Srbije, posetioci će svakog ponedeljka od 10, 12 i 14 sati moći da slušaju predavanje “Rimska škola i obrazovanje”, a utorkom u istim terminima da nauče nešto o svakodnevnom životu rimskog čoveka na Medijani, dok će sredom od 19 sati arheolog Slobodan Mitić pričom voditi posetioce kroz razdoblje iz koga potiču eksponati. Svi zainteresobani moći će lako da pronađu put do galerije, jer će na autobusima koji do nje voze to biti istaknuto. Sve ovo ima za cilj da privuče što veći broj posetilaca na jedinstvenu izložbu “Konstantin Veliki i Milanski edikt 313 – Rađanje hrišćanstva u rimskim provincijama na tlu Srbije”.

Za manje od nedelju dana izložbu je videlo preko 1500 ljudi, od kojih su polovina katolički hodočasnici, uključujući i papinog izaslanika Anđela Skolu. Zbirka će u  Nišu biti do kraja oktobra, a cena ulaznice je 120 za pojedinačne i 50 dinara za grupne posete.

Povezane vesti