018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Pozivi Hitnoj pomoći često neopravdani (VIDEO)

Komentari: isključeni

Tokom letnjih meseci, zbog gubitna tečnosti mnogi pacijenti imaju problema sa niskim krvnim pritiskom. I pored visokih dnevnih temperatura, brojni faktori rizika, kao što su godine starosti, način ishrane, gojaznost, konzumiranje alkohola i cigareta, kao i nedovoljna fizička aktivnost, utiču na povećan broj obolelih od hipertenzije.

Kada je u pitanju povišen krvni pritisak, u niškom Zavodu za hitnu medicinsku pomoć kažu da je puno pacijenata koji bez opravdanog razloga pozivaju 194. Dešava se da odmah po uzimanju lekova za hipertenziju svojim aparatima mere krvni pritisak. Pošto dejstvo lekova nije trenutno, oni se zbog visokih vrednosti odmah obraćaju lekarima . Ima i onih koji često mere pritisak, pa pod uticajem straha i autosugestije zaista beleže visoke vrednosti. Razlozi za poziv službi 194 moraju biti opravdani, ističu lekari.

Medicina kaže da je hipertenzija savremena bolest čovečanstva i da se ona dijagnostički postavlja sa poznatim uzrocima samo kod 10 odsto pacijenata. Kod ostalih se ne zna šta je pravi uzrok povišenog krvnog pritiska.

Kod pacijenata sa hipertenzijom, na faktore rizika kao sto su godine starosti i pol ne možemo uticati, ali možemo na nepravilnu ishranu i gojaznost, kao i na određene navike i način života. To znači da se treba odreći cigareta i alkohola, ali i upražnjavati umerenu fizičku aktivnost, preporučuju lekari.

Povezane vesti