018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Povelja gradonačelnika za veću energetsku efikasnost

Srpski klub Povelje gradonačelnika za sprovođenje energetskih akcionih planova potpisao je peticiju za otvaranje Regionalne kancelarije zemalja zapadnog Balkana u našem gradu, najavio je gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić. Lokalne samouprave imaju važnu ulogu u ublažavanju efekata klimatskih promena, a mogu i da pomognu naporima Ministarstva energetike da Srbija postane energetski efikasna država, istakla je ministarka Zorana Mihajlović prilikom posete Nišu.

Jedan od ciljeva Povelje gradonačelnika, čiji je Niš koordinator od aprila prošle godine, jeste da se emisija štetnih gasova do 2020. smanji za 20 odsto, što se može postići jedino zajedničkim naporima lokalne samouprave, uz podršku resornog ministarstva, zaključak je drugog sastanka, čiji je Niš bio domaćin.

Osim konkurisanja kod Evropske unije za projekte energetske efikasnosti, od velike važnosti bilo bi i otvaranje Regionalne kancelarije zemalja zapadnog Balkana, dodao je Perišić. Povelja gradonačelnika je velika evropska inicijativa gradova potpisnika za povećanje upotrebe takozvane čiste energije. A podršku pruža i Stalna konferecija gradova i opština.

Povelja gradonačelnika okupila je do sada više od 5000 članova, a srpski klub je formiran aprila prošle godine, kada su Niš, Zrenjanin, Vranje, Varvarin, Žabalj i Titel potpisali i usvojili povelju.

Povezane vesti