018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Potpisan protokol o saradnji na prevenciji ranog napuštanja škole (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Nešto manje od 15% đaka ne završi osnovnu školu, a značajnu većinu njih čine Romi, pokazuju analize urađene kroz Strategiju razvoja obrazovanja u Srbiji. Sa ciljem poboljšanja ove statistike, u Gradskoj kući je 28 institucija Iiudruženja koja se bave ovom oblašću, potpisalo protokol o saradnji na prevenciji ranog napuštanja škole.
Između 10 i 15% osnovaca napusti školu. Najčešće je reč o siromašnoj deci, često su ona romske nacionalnosti ili spadaju u posebno osetljivu kategoriju, rečeno je u Gradskoj kući u Nišu gde je dogovorena saradnja 28 aktera kako bi se umanjila osipanja iz obrazovnog sistema.
Iako je osnovna škola u Srbiji obavezna, i dalje ne uspeju sva deca da dođu do male mature. Situacija nije mnogo svetlija ni u srednjim školama jer nju ne završi jedno od četvoro dece.
Podaci UNICEFA za 2014. pokazuju da 64% romske dece u Srbiji završi osnovnu školu, a da tek 15% romskih devojčica pohađa srednju školu. Praksa je pokazala da one koji ne završe ni osnovnu školu čeka velika materijalna neizvesnost jer uglavnom rade “na crno“.