018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Poštanske usluge prevazišle cene knjiga i novina

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Povećanje cena poštanskih usluga za koje se odlučilo JP „Pošta Srbije“, Udruženje profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) ocenilo je kao „drastično“, jer su se one opasno približile ceni knjiga, časopisa i novina, a u nekim slučajevima ih i prevazilaze.

„Cena tiskovine povećana je od 40 do čak 92 odsto. Posle ovog poskupljenja praktično je obesmišljeno slanje knjiga u inostranstvo, jer je cena ove usluge povećana za 148 odsto, tako da je usluga nekoliko puta skuplja od prosečne cene knjige u Srbiji“, navodi UPIS.

UPIS zahteva od Ministarstva telekomunikacija, trgovine i turizma, Ministarstva kulture i informisanja i Vlade Srbije da preispitaju poslovnu politiku tog javnog preduzeća i u hitnoj proceduri ponište tu štetnu odluku koja suštinski pogađa kako najbolji društveni interes, tako i poslovanje izdavača knjiga, časopisa i novina.

Udruženje ističe da takvo povećanje cena usluga jednog javnog preduzeća ne može biti obrazloženo inflacijom, kursnim razlikama ili troškovima poslovanja i zbog toga zahteva Pošta Srbije „da detaljno obavesti javnost o pravim razlozima drastičnog poskupljenja, koji pogađa vitalne javne interese“.

UPIS postupak Pošta Srbije vidi kao neodgovoran odnos jednog monopolskog javnog preduzeća.

Povezane vesti