018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Posle izbora u Mitrovici na dnevnom redu ZSO

Od:
Komentari: isključeni

PRIŠTINA – Nakon izbora gradonačelnika severne Mitrovice vraća se na agendu Zajednica srpskih opstina, piše dnevnik „Koha ditore“.

Iako nisu objavili suštinu nacrta statuta o formiranju ZSO, kosovski zvaničnici su rekli da je statut spreman i da će biti predat gradonačelnicima na severu na diskusiju.
Predlozi za promene u zakonu o lokalnoj samoupravi, prema navodima vladinih zvaničnika, ne sprecavaju otpočinjanje procedura od strane četiri gradonacelnika za formiranje Zajednice, dodaje list.
Kosovska vlada je prepustila da četiri gradonačelnika srpskih opština na severu da kažu kada žele da formiraju Zajednicu. Nacrt statuta je spreman i o njemu će diskutovati sami inicijatori formiranja Zajednice. Međutim, pre nego što se to desi svaka opština trebalo bi da usvoji statut, što do sada nije učinila nijedna od četri opštine na severu, objašnjava „Koha“.
Savetnik kososkog premijera Bekim Čolaku je rekao za list da prvo treba da novi gradonačelnik severne Mitrovice završi inauguraciju u skladu sa zakonom i posle toga ostaje samim gradonačelnicima tih opština da kažu kada žele da formiraju ZSO.
„Zajednica srpskih opstina se formira na inicijativu četri opština na severu Kosova“, kazao je Čolaku. „Nacrt statuta je spreman od strane ekipe iz ministartsva za lokalnu samoupravu i o njemu mogu da diskutuju sami inicijatori formiranja Zajednice“, dodao je Čolaku.