018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Poslanici: I EU i Rusija

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Poslanici Skupštine Srbije poručili su danas da Srbija samostalno kreira svoju spoljnu politiku vodeći računa o interesima građana i da želi da bude članica Evropske unije, ali i da unapređuje odnose sa Ruskom Federacijom.
Upitan da li je održiva politika “Rusija i EU”, zamenik šefa poslanicke grupe SPS Đorđe Milićević je rekao da Srbija želi da bude članica EU, ali i da zadrži i unapređuje dobre odnose sa Rusijom. On kaže ne vidi da postoji pitanje “Rusija ili EU”.
“Zašto bi neko to pitanje postavljao Srbiji, zašto bi neko od Srbije tražio da se opredeli kad brojne zemlje čalnice EU u ovom momentu imaju sa Rusijom najrazvijenije moguće odnose”, rekao je Milićević novinarima u parlamentu.
On je dodao da je stav Srbije jasan i principijelan – poštujemo teritorijalni integritet drugih država, ali znamo šta je nacionalni i državni interes Srbije.
I šef poslaničke grupe SDPS Milorad Mijatović rekao je da je Srbija samostalna država, koja kreira spoljnu politiku vodeći računa pre svega o svojim interesima i istakao da su srpski interesi „i EU i Rusija, ali i sve zemlje sa kojima imamo dobru saradnju“.
“Prvi priorotet je EU jer Srbija želi da postane članica EU i celokupnu politiku vodimo u tom smeru. Međutim, tradicionalno prijateljstvo i dobra saradnja sa Rusijom i dalje je jedan od naših prioriteta i takvu politiku cemo voditi i u narednom periodu”, rekao je Mijatović.
Zamenik šefa poslaničke grupe JS Petar Petrović rekao je da je Srbija nezavisna i samostalna država i da svoju unutrašnju, ekonomsku i spoljnu politiku vodi u najboljem interesu građana.
Moguće je održavati dobre odnose i sa EU i sa Rusijom, srpskim tradicionanim prijateljem, rekao je Petrović i dodao da, ako se to nekome iz EU ne sviđa, “to je onda njihova stvar”.
“Neka pruži EU toliku pomoć Srbiji koliko su obećavali, bar deo koji je pružla Rusija i onda ćemo moći da razgovaramo da li je moguće imati ravnopravne odnose i sa Rusijom i sa EU. Na njima je da poboljšaju svoj odnos ne samo deklarativno, na rečima, nego i u praksi, ako stvarno žele da pomognu Srbiji”, rekao je Petrović.
Zamenik šefa poslaničke grupe NDS Janko Veselinović rekao je da su za Srbiju bitni i EU i Rusija jer, kako je naveo, Srbija nema dilemu oko evropskih integracija, a Rusija nam je, dodao je, najznačajniji spoljno-politički partner i prijateljska zemlja.
“Saradnja i sa EU i sa Rusijom je dobrodošla”, rekao je Veselinović.
Tanjug 18.06.2014 15:27
Foto Tanjug, Z. Žestić (arhiva, ilustracija)