018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Porošenko predložio jednostrani prekid vatre

Od:
Komentari: isključeni

KIJEV, MOSKVA – Predsednik Ukrajine Petro Porošenko predložio je danas jednostrani prekid vatre ukrajinskih snaga kako bi bilo omogućeno proruskim snagama na istoku zemlje da polože oružje ili da odu iz zemlje.

Porošenko je rekao da bi to bio prvi korak u okviru mirovnog plana koji je predložio u cilju de-eskalacije konflikta, prenela je agencija AP.
„Plan će započeti mojim naređenjem o unilateralnom prekidu vatre“, rekao je Porošenko, koji je naveo i da „ubrzo posle toga plan će dobiti podršku ostalih učesnika“.
Predlog je iznet posle telefonskog razgovora između Porošenka i predsednika Rusije Vladimira Putina, u kojem je bilo reči o prekidu vatre.
„Dotaknuto je pitanje prekida vatre u vojnoj operaciji na jugoistoku Ukrajine“, saopštio je Kremlj posle razgovora, a preneo AFP.
Putin je izrazio zabrinutost zbog pogibije dva ruska novinara na istoku Ukrajine, Igora Korneljuka i Antona Vološina, koji su radili u Ukrajini, saopštio je Kremlj.
U saopštenju se, takođe, navodi da je Porošenko naložio da se sprovede istraga i preduzmu mere za osiguranje bezbednosti novinara i izrazio saučešće zbog pogibije ruskih novinara kod Luganska.
Putin je zatražio preduzimanje mera za bezbednost novinara koji rade u Ukrajini, rekao je sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov, a prenela ruska novinska agencija Itar-Tas s.
Dva novinara Ruske državne televizije (VGTRK) poginula su kod Luganska na istoku Ukrajine
Korneljuk, koji je teško ranjen iz minobacačke vatre kod prigradskog naselja Mirni kod Luganska, podlegao je povredama u bolnici, navele su ruske agencije, pozivajući se na glavnog lekara Prve oblasne bolnice Luganska Fjodora Soljanika.
Na mestu je poginuo i tonski tehničar Vološin, koji je bio u ekipi sa Korneljukom.
Tanjug 18.06.2014 13:28