018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Porodično stablo kroz stare fotografije (VIDEO)

Komentari: isključeni

Svako od nas u nekom periodu života počinje da razmišlja o tome ko je i koliko zna o svojim precima. Međutim izrade porodičnih stabala, odavno su deo prošlosti, pored sveg bremena koje današnje vreme nosi. Sve do sada. Gordana Stojanović iz Pirota, napisala je knjigu rodoslova, koja sadrži porodična stabla njene familije, koje su se naselile u Nišu, Pirotu, Čačku, Kraljevu , Beogradu, i mnogim zapadnim zemljama.

Nisu se videli dugo. Neki od njih se uopšte i ne znaju, a svi vuku iste porodične korene. Jedna žena, nakon mnogo godina interesovanja, nekoliko godina istraživanja i prikupljanja podataka i arhivskih fotografija, odlučila je da ih spoji. Gordana Stojanović iz Pirota, na ovaj istraživački rad se odlučila, kako kaže, da bi dokazala da su danas, u 21. veku kada su zbog teške ekonomske situacije i brzog života ljudi otuđeni, porodične vrednosti ipak opstale.

Knjigu Tragom starih fotografija je, kaže napisala u jednom dahu, ali je podatke sakuljala dugo. U tome su joj pomogli mnogi. Jedan od njih je i istoričar i arhivski savetnik Radomir Ristić.

Na promociji knjige, ova autorka uspela je da okupi mnoge članove porodice, koji su kroz prethodni period ostavili tragove u prosveti, privredi i kulturi Niša, ali i drugih krajeva zemlje.

Iako je ovo mala, privatna istorije jedne velike porodice, autorka na mnogim mestima neposredno dotiče i one, značajne istorijske podatke, oslobođenje Niša i Pirota, ratove, okupaciju, ali i samu privredu i ekonomiju kroz vekove.